© 2013 Öregrundsvarvet Adress: Varvsvägen 6, SE-742 43 Öregrund Tel: 0173-168 00 info@oregrundmarine.se

Om Öregrundsvarvet

Öregrundsvarvet AB har en lång historia inom varvsindustrin med traditioner och kompetens inom konstruktion, nytillverkning och service/underhåll av båtar.

 

Öregrundsvarvet ligger i Roslagens pärla och cirka 16 mil norr om Stockholm eller cirka 90 distans om man vill komma sjövägen. Vi har tillgång till 10 000m2 för produktion, service och båtförvaring.

 

Idag bedriver varvet egen verksamhet av nytillverkning av moderna fritidsbåtar i aluminium under varumärket ”VIGGO BOATS” som lanseras under våren 2014 samt utför service och underhåll av båtar och fartyg i Öregrund Marine Service AB, ett systerbolag till Öregrundsvarvet AB.

 

Öregrund Båtförvaring AB, ett dotterbolag till Öregrundsvarvet AB, lagrar och hanterar all typ av förvaring av båtar inom- eller utomhus under både vinter och sommar.

 

Service och reparationer är även det en del av Öregrunds Marine Service AB:s verksamhet där vi kan erbjuda allt från motorservice, motorbyten, ombyggnationer av skrov och hytt och elinstallationer. Med andra ord – all typ av underhåll och reparation av såväl stora som mindre båtar.

 

En unik möjlighet på varvet är Öregrundsdockan där vi kan torrsätta båtar upp till cirka 50 meters längd. Översyn, reparationer eller ombyggnad sker då utan påverkan av väder eller vind.

 

Inom varvsområdet erbjuder vi externa företag att hyra lokaler. Idag hyr:

  • Marin Decor AB, tjänster inom inredning, kapell och dynor för båtar och bilar.
  • Light Craft Design AB, löser alla typer av konstruktionstjänster för båtar och fartyg.
  • Hexicon AB, ett konsultbolag inom miljö och energi.

 

Mer information för respektive verksamhetsgren hittar Ni under angiven flik eller på kontaktsidan. Vi välkomnar Er alla till Öregrundsvarvet AB och möjligheterna.

 

Varvets historia

Utskärgården öster om Gräsö har länge ansetts vara en av Sveriges farligaste kuststräckor. Det stod tidigt klart att det behövdes ett varv för att ta hand om skadade fartyg.

 

År 1900 kom Rörhamns varv till. Tanken var att man där skulle kunna bygga fartyg, utföra reparationer och ha tillverkning av smidesartiklar. Det byggdes också en ny kaj och en hög mastkran.

 

1911 registrerades ett nytt bolag. Öregrunds Slip- och Varvs AB. 1914 utökades verksamheten med en kolningsstation. Det byggdes en kolkaj och lades upp stora kollager.

 

Varvet blev stadens största arbetsplats. Man hade fullt upp med reparationer och under andra världskriget blev det också åtskilliga reparationer av flottans fartyg.

 

1955 övertogs varvet av Svenska Muddrings AB. 1959 sjösattes det största fartyg som byggts vid varvet, tankbåten Fryken på 200 ton. Några år senare övertog Skånska Cement AB varvet.

En gång hade Öregrund varit bas för kustens fyrskepp, nu blev det i Öregrund som man byggde fyrskeppens ersättare, för vid varvet byggde man nu kasunfyrar, bottenfasta fyrar av betong.

 

1972 övertog Marinteknik AB varvet. Marinteknik hade sedan 1976 funnits i Östhammar, men fann nu Östhammarsfjärden för trång. Man flyttade till Rörhamn och byggde en ny stor verkstadshall på 900 kvadratmeter. Ytterligare tre stora verkstadshallar byggdes under 80-talet. Under Marintekniks tid byggdes flertalet passagerarfartyg och yachter.

 

2003 köpte Fagerdalakoncernen varvet för utveckling av deras egna system inom den marina sektorn. De bedrev samtidigt varvsverksamhet samt utvecklade och lanserade Anytec fritidsbåtar.

 

2012 köpte Gästrike Fastigheter AB varvet med avsikt att fortsätta bedriva och utveckla verksamheten. Målsättningen är att fokusera långsiktigt på reparationer, vinterförvaring och nybyggnationer.

 

2013 påbörjades utveckling och produktion av fritidsbåtar i aluminium under det nya varumärket VIGGO BOATS.